Važnost primene vaginalnog probiotika kod adolescentkinja

Adolescentkinje i devojčice su često sklone pojavi vulvovaginitisa, koji je bakterijske prirode, a ujedno i najčešće ginekološko oboljenje u ovom uzrastu. Uzrok tome je neadekvatna higijena i anatomska blizina urogenitalnih organa i rektuma. U prepubertetskom uzrastu javlja se i genitalna kandidijaza nakon primene antibiotika.

Vulvovaginitis kod adolescentkinja

Jedan od najčešćih ginekoloških problema koji se javlja kod adolescentkinja je vulvovaginitis. Vulvovaginitis ili zapaljenje genitalija najčešće nastaje usled vaginalne infekcije. Ponekad vulvovaginitis ume da bude rezultat alergijske reakcije na hemikalije. Simptomi koji ukazuju na vulvovaginitis kod adolescentkinja su vaginalni sekret, svrab, crvenilo, iritacija. Vulvovaginitis kod adolescentkinja je najčešće uzrokovan neadekvatnom higijenom (neadekvatnim korišćenjem toalet papira, vešom od sintetike, kupkama, parfimisanim sapunima, tesnom odećom), ali može se pojaviti i u sklopu bakterijske vaginalne infekcije.

Kako da prepoznate Vulvovaginitis kod adolescentkinja?

Simptomi koji ukazuju na vulvovaginitis su crvenilo, svrab, peckanje, prisustvo beličastih naslaga (skramica) na vulvi kod male dece, vaginalni sekret, iscedak iz vagine, otvorene ranice, otežano i bolno mokrenje.

Da li vaginalna infekcija može da se proširi?

Vaginalna infekcija može da se proširi na mokraćne kanale ukoliko se ne leči adekvatno. Ukoliko se ne reaguje na vreme i ne primeni adekvatna terapija vaginalna infekcija može da se proširi na mokraćnu bešiku i bubrege. Više o vaginalnim infekcijama možete pročitati ovde.

Kako prepoznati infekciju mokraćne bešike i bubrega?

Peckanje pri mokrenju ili bolno mokrenje je prvi znak da se vaginalna infekcija proširila na mokraćne puteve. Ukoliko imate i izuzetno visoku temperaturu praćenu drhtavicom verovatno su infekcijom zahvaćeni i bubrezi.

Kako se leči Vulvovaginitis kod adolescentkinja?

Ukoliko se otkrije vulvovaginitis obavezna je poseta lekaru. U periodu kada se otkrije vulvovaginitis pa do trenutka odlaska kod lekara potrebno je da se izbace iz upotrebe svi preparati i kreme kako se vaginalna infekcija ne bi dodatno proširila i pogoršala. Lekar će odrediti terapiju. Terapija vulvovaginitisa kod adolescentinja pre puberteta je individualna. Za lečenje vulvovaginitisa koji nije izazvan specifičnim mikrorganizmom treba primeniti higijenske mere i zaštitne kreme i izbegavati tesnu odeću i druge iritanse.

Prva pomoć u borbi protiv Vulvovaginitisa

Potrebno je da se genitalije ispiraju mlakom vodom i blagom kupkom sa neutralnim pH, ne sapunom nekoliko puta dnevno. Obavezno koristiti pamučnu meku tkaninu za brisanje. Prevencija Vulvovaginitisa kod adolescentkinja uz vaginalni probiotik S obzirom da kod devojčica i mladih devojaka vaginalna aplikacija leka nije moguća, infekcije se leče antibiotskim i antigljivičnim kremama. Pored toga, od posebne je važnosti primena vaginalnog probiotika jer pored toga što regeneriše vaginalnu floru, obnavlja crevnu i floru urinarnog trakta.

Šta je vaginalni probiotik?

Potpuna terapija vaginalnih infekcija uključuje obaveznu upotrebu vaginalnih probiotika. Vaginalni probiotici su živi mikroorganizmi koji, primenjeni u adekvatnoj količini, imaju povoljne efekte na zdravlje devojčica i koriste se u cilju sprečavanja nastanka i ponavljanja vaginalnih infekcija. Vaginalni probiotici pomažu u obnavljanju vaginalne flore. Primena probiotika utiče pozitivno na zdravlje ljudi i pojačava imunitet. Ukoliko je digestivni sistem zdrav, ceo organizam će biti zdrav. Poboljšanjem crevnog imuniteta podiže se sistemski imunitet. Zbog toga je uloga probiotika veoma važna za jačanje imuniteta, kako lokalnog tako i sistemskog. Važnost primene vaginalnog probiotika kod adolescentkinja

Zbog čega je FemmaBiotic najbolji vaginalni probiotik?

FemmaBiotic obnavlja vaginalnu floru, povećava broj laktobacila, reguliše vaginalni pH i sprečava nastanak vaginalnih, ali i urinarnih infekcija. Primena FemmaBiotic-a odmah nakon antibiotske terapije predstavlja idealno rešenje, jer obnavlja vaginalnu floru i na taj način sprečava nastanak ponovnih infekcija.

Kome je namenjen vaginalni probiotik FemmaBiotic?

FemmaBiotic mogu da konzumiraju devojčice starije od 2 godine, adolescentkinje, kao i žene svih životnih dobi.

9.860 Responses