Vaginalne infekcije

Vaginalne infekcije su najčešća ginekološka oboljenja kod žena u njihovom reproduktivnom periodu. Ne postoji žena koja bar jednom u životu nije imala vaginalnu infekciju. Svaka žena mora da vodi računa o sebi i svom zdravlju. Redovni ginekološki pregledi, adekvatna lična higijena i zaštita pri seksualnim odnosima su obavezni. Često se vaginalne infekcije mogu pojaviti i bez ikakvih simptoma. Ukoliko se ne leče na vreme, mogu dovesti i do ozbiljnih komplikacija.

Vrste vaginalnih infekcija

Bakterijska infekcija (bakterijska vaginoza) je izazvana povećanom količinom patogenih bakterija. Patogene bakterije su bakterije koje se nalaze na telu žene i u vagini i u normalnim uslovima i ne izazivaju infekciju kada je žena zdrava. Kada ženi oslabi lokalni imunitet usled povećane količine patogenih bakterija dolazi do pojave bakterijske vaginoze.

Gljivična infekcija (genitalna kandidijaza) predstavlja infekciju vagine i vulve izazvanu gljivicama Candida albicans. Normalno je da Kandida u određenoj meri bude prisutna u vaginalnoj sluzokoži, ali do oboljenja dolazi kada se ona razmnoži više nego što bi trebalo.

Virusna infekcija (HPV, genitalni herpes) je polno prenosiva bolest čiji su uzročnici HPV, koji najčešće dovodi do pojave kondiloma (genitalnih bradavica) i kasnije u životu žene do pojave raka grlića materice.

Parazitarne infekcije (trihomonijaza)­ takođe predstavljaju polno prenosivu bolest. Dolazi do upale vagine, grlića materice i / ili bešike koja je prouzrokovana parazitom koji se zove trihomonas.

Kako da prepoznate da li imate vaginalnu infekciju?

Simptomi vaginalnih infekcija se razlikuju, ali je teško samostalno odrediti o kojoj tačno se vaginalnoj infekciji radi. Svaka žena mora da zna da prepozna promene u vaginalnom sekretu i da reaguje na vreme. Takođe treba da deluje preventivno i da spreči nastanak vaginalne infekcije. U nastavku teksta možete saznati više o simptomima vaginalnih infekcija. Ako imate ove simptome odmah konsultujte vašeg lekara i nemojte stupati u polne odnose dok ne utvrdite da li imate vaginalnu infekciju.

Bakterijska infekcija (bakterijska vaginoza)
Ukoliko je vaš sekret obilan i redak, vodnjikav i penušav, sive boje i jako neprijatnog mirisa (miris pokvarene ribe) onda verovatno imate bakterijsku infekciju. Ovaj vaginalni sekret je posebno izražen nakon menstruacije i polnog odnosa.

Gljivična infekcija (genitalna kandidijaza)
Dominantan simptom ove vaginalne infekcije je svrab i crvenilo vagine i vulve koji prati iritacija, osetljivost i peckanje, a kod nelečene dugotrajne infekcije bol prilikom polnog odnosa i mokrenja. Vagina i vulva su otečene i crvene, a mogu se pojaviti ranice i napukline. Vaginalni sekret je obilan, kremast i bele boje (gust kao sir, bez mirisa).

Virusnu infekciju prati tamna mokraća neprijatnog mirisa, promene na koži i sluzokoži genitalne regije u vidu ranica, bradavica ili plikova, svrab, crvenilo ili osip u predelu genitalija, osećaj blažeg ili jačeg peckanja prilikom mokrenja,..

Parazitarne infekcije (trihomonijaza)
Sekret je obično žute do zelene boje. Prati ga neprijatan miris, peckanje i bol pri mokenju, krvarenje i svrab nakon seksualnog odnosa.

Koji su uzroci vaginalnih infekcija?

Jedan od najčešćih uzroka vaginalnih infekcija je disbalans vaginalne flore. Disbalans vaginalne flore nastaje usled smanjenja broja dobrih bakterija koje se nalaze u vaginalnoj flori. Kada se smanji broj dobrih bakterija u vaginalnoj flori, broj loših bakterija i gljivica se naglo povećava izazivajući vaginalne infekcije. Disbalans vaginalne flore se može desiti iz više razloga. Najčešći razlozi koji dovode do disbalansa vaginalne flore su: preterana upotreba antibiotika, preterano tuširanje, hormonske promene, korišćenje preparata za ličnu higijenu, korišćenje kondoma, deterdženata za pranje veša, omekšivača, sintetskog donjeg veša, svakodnevna upotreba dnevnih uložaka, dijabetes,..

Različiti uzroci dovode do različitih vaginalnih infekcija.

Bakterijska infekcija
Uzroci ove vaginalne infekcije mogu biti: nekontrolisana primena antibiotika, neadekvatna higijena, preterana higijena, korišćenje prejakih sapuna i parfemskih uložaka, nezaštićeni seksualni odnosi i hormonski disbalans. Bakterijska infekcija najčešće se javlja kod žena koje imaju više polnih partnera, ili imaju novog partnera.

Gljivična infekcija (genitalna kandidijaza)
Najčešće se javlja kada dođe do pada imuniteta usled stresa, u trudnoći, nakon nekontrolisane primene antibiotika, dijabetesa, čestih seksualnih odnosa, poremećaja vaginalne kiselosti, sintetičkog veša, bazena, uskog veša, najlonskog veša…

Virusna infekcija
Virusi koji izazivaju polno prenosive bolesti prodiru u organizam prvenstveno kroz sluzokožu: vagine, uretre, anusa i usne duplje. Seksualni kontakt jeste glavni i najčešći, ali ne i jedini način prenošenja polno prenosivih infekcija.

Parazitarne infekcije
Polno je prenosiva, ali je moguće infekciju dobiti na bazenu, korišćenjem zajedničkog toaleta, putem zaraženog rublja,..

Da li antibiotici mogu biti uzročnici vaginalnih infekcija?

Konzumiranjem antibiotika se uništavaju štetne bakterije koje su uzrok vaginalne infekcije, ali i “dobre” bakterije koje su normalno prisutne u vaginalnoj flori, što nakon vrlo kratkog vremenskog perioda dovodi do ponovnog razvoja vaginalne infekcije. Normalna vaginalna flora je od velikog značaja za kompletno zdravlje žene i predstavlja prirodnu zaštitu od vaginalnih infekcija. Vaginalnu floru čine ,,dobre“ bakterije – laktobacili, koji sprečavaju rast i razmnožavanje štetnih mikroorganizama i na taj način sprečavaju nastanak vaginalnih infekcija.

Kako se leče vaginalne infekcije?

Antibiotici i antimikotici se preporučuju u lečenju vaginalnih infekcija. Bitno je da unište patogene mikroorganizme, ali ne utiču na povećanje laktobacila u vagini. Zbog toga nakon izvesnog vremena dolazi do ponovnog javljanja vaginalne infekcije. Kako bi se sprečio ponovni nastanak vaginalne infekcije potrebno je da se nadoknade laktobacili uz vaginalni probiotik – FemmaBiotic. Takođe treba voditi zdrav način života, što podrazumeva zdravu ishranu, odgovorno polno ponašanje, redovni ginekološki pregledi i samostalni pregledi i osluškivanje svog tela.

Šta je vaginalni probiotik?

Potpuna terapija vaginalnih infekcija uključuje obaveznu upotrebu vaginalnih probiotika. Vaginalni probiotici su živi mikroorganizmi koji, primenjeni u adekvatnoj količini, imaju povoljne efekte na zdravlje žena i devojčica i koriste se u cilju sprečavanja nastanka i ponavljanja vaginalnih infekcija. Vaginalni probiotici pomažu u obnavljanju vaginalne flore i poboljšavaju lokalni vaginalni imunitet. Primena probiotika utiče pozitivno na zdravlje ljudi i pojačava imunitet. Ukoliko je digestivni sistem zdrav, ceo organizam će biti zdrav. Poboljšanjem crevnog imuniteta podiže se sistemski imunitet, i zbog toga je uloga probiotika veoma važna za jačanje imuniteta, kako lokalnog tako i sistemskog.

Zbog čega je FemmaBiotic najbolji vaginalni probiotik?

FemmaBiotic obnavlja vaginalnu floru, povećava broj laktobacila, reguliše vaginalni pH i sprečava nastanak vaginalnih, ali i urinarnih infekcija. Primena FemmaBiotic-a odmah nakon antibiotske terapije predstavlja idealno rešenje, jer obnavlja vaginalnu floru i na taj način sprečava nastanak ponovnih vaginalnih infekcija. FemmaBiotic je specijalno formulisan i prilagođen ženama svih životnih dobi na našim područjima.

Posledice nelečenja vaginalnih infekcija

Nelečene vaginalne infekcije mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija. Nelečene vaginalne infekcije mogu dovesti i do steriliteta. Nelečene bakterijske vaginoze mogu prouzrokovati neplodnost, upalu jajnika ili dovesti do vanmaternične trudnoće, a kod trudnica do prevremenog porođaja.

10.510 Responses

 1. Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your
  web site, how can i subscribe for a blog website?

  The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided
  bright clear idea

 2. Joyetech Ego Aio D22 Kit Elektronik Sigara

  Ürün tanıtımı

  Joyetech eGo AIO D22 Kiti, daha iyi elektronik sigara kullanımı için 2ml likit kapasiteli atomizer
  için en iyi anti-sızıntı yapısını ve benzersiz spiral ağızlık yapısını benimseyen akış çizgisiyle all-in-one stili ve moda
  görünümünü sunuyor. 22mm çapında ve 1500mAh
  çıkış gücüne sahiptir. Çocuk kilidi tasarımını ve halka ile
  ayarlanabilir hava akışını kullanır. Aynı zamanda üst kapak
  ejuice dolum yolunu benimser. Güç kapalı durumda, ışığı belirtmek veya kırmızı,
  sarı, yeşil, mavi, çivit, beyaz veya mor rengi arasında geçiş yapmak için ateş düğmesine uzun basın. Basit ve kullanışlı tasarımı ile
  daha popüler olacak.