Sve što treba da znate o menstruaciji

Šta je menstruacija?

Sve što treba da znate o menstruaciji je tekst namenjen svim devojkama i ženama svih godina i uzrasta Svakog meseca telo žene se priprema za trudnoću. Ukoliko do trudnoće ne dođe, nastupa menstrualno krvarenje (menstruacija). Menstruacija je normalna fiziološka pojava kod žena koja se javlja jednom mesečno. Menstruacija se dešava zbog hormonskih promena u telu, koje izazivaju zadebljanje sluzokože materice, kako bi bila spremna da primi oplođeno jajašce iz kog raste beba. Ukoliko tog meseca žena ne ostane u drugom stanju, zadebljala sluznica se ljušti i dolazi do menstrualnog krvarenja.

Kada se javlja prva menstruacija?

Svaka žena je različita i kod svake žene se menstruacija javi u različito vreme. U najvećem broju slučajeva prva menstruacija se javlja između 10. i 15. godine života.

Koliko dana traje menstruacija?

Menstruacija traje u proseku od 4 do 6 dana. U prva dva dana menstrualno krvarenje je obilno, dok se kasnije smanjuje. Krv ne teče u kontinuitetu već u prekidima i razmacima. Sve što treba da znate o menstruaciji

Koliko dana traje menstrualni ciklus?

Menstrualni ciklus podrazumeva period od prvog dana menstruacije do prvog dana naredne menstruacije. Menstrualni ciklus svake žene je drugačiji. U proseku menstrualni ciklus treba da traje 28 dana. Ovo znači da žena krvari na svakih 28 dana. Broj dana trajanja menstrualnog ciklusa varira i kreće se u proseku između 20 do 35 dana. Najbolje je da svakog meseca beležite na koliko dana ste dobile menstruaciju kako biste ustanovile koliko u proseku traje vaš menstrualni ciklus.

Koja boja menstrualne krvi je normalna?

U toku prva dva dana kada je menstrualno krvarenje najintenzivnije javlja se crvena krv. Međutim, nekada na početku i na kraju ciklusa može biti tamno braon boje, a može biti i ružičaste.

Šta je predmenstrualni sindrom (PMS)?

Predmenstrualni sindrom se javlja posle ovulacije, i traje do početka nove menstruacije. U ovom periodu se dešavaju razne fizičke i emotivne smetnje kao što su: česte promene raspoloženja, emotivna nestabilnost, osećaj umora,.. Kod nekih žena ovi simptomi mogu da budu baš intenzivni, i u tim situacijama bi bilo najbolje da se posavetujete sa vašim ginekologom oko potencijalne konzumacije medikamenata u cilju ublažavanja PMS simptoma.

Koji su simptomi menstruacije?

Simptomi menstruacije se razlikuju kod većine žena. Uglavnom su to menstrualni bolovi u stomaku, glavobolje, osećaj nadutosti, uvećanje grudi,..


Kako da se ublaže menstrualni bolovi?

Jedan od najčešćih simptoma menstruacije su menstrualni bolovi u stomaku. Menstrualni bolovi u stomaku se javljaju zbog grčenja materice koja se tako oslobađa svoje sluzokože. Postoji nekoliko načina da se ovi bolovi eliminišu: vežbanjem trčanjem spavanjem toplim oblogama tabletama.

Koje su faze menstrualnog ciklusa?

Period menstruacije ili menstrualnog krvarenja
Od 1. do 5. dana menstrualnog ciklusa: u ovom periodu zadebljala sluznica se ljušti i ističe putem krvarenja. Bazalna telesna temperatura je na najnižem nivou. Prisutan je menstrualni bol u stomaku.

Folikularna faza
Od 6. do 13. dana menstrualnog ciklusa: ova faza počinje nakon menstrualnog krvarenja i traje sve do ovulacije. U ovom periodu se stvara novo tkivo na unutrašnjem zidu materice. Novo tkivo se postepeno zadebljava i postaje sve više prokrvljeno kako bi pripremilo uslove za usađivanje oplođene jajne ćelije – embriona. Sekret u ovom periodu postaje vlažan, beličast i lepljiv. U ovom periodu je moguće ostati u drugom stanju i ako ima još uvek vremena do ovulacije, jer sperma može da preživi i do 5 dana u telu žene.
Faza ovulacije
14. dan menstrualnog ciklusa: Nakon ovulacije bazalna temperatura tela naglo raste i ostaje povišena do naredne menstruacije. Bazalna temperatura tela se smanjuje 1 dan pre same menstruacije. Ukoliko je u procesu ovulacije došlo do začeća, bazalna temperatura tela će ostati povišena i ovo će biti jedan od prvih znakova trudnoće.
Lutealna faza
15. do 22. dana menstrualnog ciklusa: Nakon ovulacije, hormoni nastavljaju da održavaju zadebljani sloj na unutrašnjem zidu materice. 22. do 24. dana menstrualnog ciklusa: Progesteron je na najvišem nivou. 25. dan menstrualnog ciklusa: Ukoliko nije došlo do začeća, pad progesterona uzrokuje da sloj na unutrašjnem zidu materice krene da se ljušti. Ukoliko jeipak došlo do začeća nivo progesterona ostaje povišen. 28. dan menstrualnog ciklusa: Progesteron naglo pada, što izaziva nagli pad bazalne temperature tela. Ukoliko niste trudni sutradan možete očekivati menstruaciju. Ukoliko je došlo do trudnoće, visok nivo progesterona održava bazalnu temperaturu tela povišenom.

Intimna nega u toku menstruacije
Žene su u toku menstruacije osetljivije i dosta podložnije vaginalnim infekcijama zbog promena u pH ravnoteži vulve. Delimo sa vama nekoliko saveta koji će vam pomoći da svakog meseca uspešno izbegnete pojavu vaginalne infekcije. za kupanje genitalne regije koristite isključivo blage (neparfimisane) kupke za intimnu regiju i mlaku vodu; nosite isključivo pamučni veš i menjajte ga svakoga dana; koristite isključivo pamučne uloške i menjajte ih na svaka 2h, ili češće u zavisnosti od menstrualnog krvarenja; izbegavajte usku sintetičku garderobu; konzumirajte vaginalni probiotik kako biste povećali broj dobrih bakterija laktobacila u vašoj vaginalnoj flori i tako sprečili nastanak vaginalnih infekcija.


Primena vaginalnog probiotika u menstruaciji

Kao što smo već napomenuli, žene su tokom menstruacije zbog promene u pH ravnoteži vaginalne flore dosta osetljivije i podložnije vaginalnim infekcijama. Primena vaginalnog probiotika u toku menstruacije pozitivno utiče na vaginalno zdravlje, i onemogućava razvoj vaginalnih infekcija nakon menstruacije. Prednost FemmaBiotica je ta što se FemmaBiotic konzumira oralno, i totalno je bezbedan za primenu kod žena svih starosnih dobi, i nema nuspojava. Više o vaginalnim infekcijama saznajte ovde. (link ka Vaginalnim inf)