Prvi ginekološki pregled: sve što treba da znate

Kada je pravo vreme za prvu posetu ginekologu?

Većina mladih devojaka ima strah od prvog ginekološkog pregleda. Iz tog razloga se ne mora nužno obaviti pregled ukoliko nemate nikakve ginekološke probleme. Ova prva poseta ginekologu može biti u vidu razgovora gde će se uspostaviti poverenje i smanjiti strah od pravog pregleda. Idealno vreme za prvu posetu ginekologu je pre prve menstruacije, kako biste se informisale i naučile kako da brinete o svom intimnom zdravlju. Takođe ovakav vid posete se može obaviti uz prisustvo roditelja ili prijatelja.

Koje informacije možemo da dobijemo od ginekologa?

Ginekolog može da vas informiše o svim temama koje su važne za očuvanje vašeg ginekološkog zdravlja: intimna nega, menstrualni ciklus, vaginalne infekcije, seksualni odnos, polno-prenosive bolesti, kontraceptivna sredstva, sekret, trudnoća,.. Sve ove teme su jako važne i bitno je da budete pripremljene i naoružane znanjem.

Kada treba otići na ginekološki pregled?

Na ginekološki pregled treba otići: kada primetite peckanja, bol, pojačan sekret, poremećaj ciklusa, krvarenje, ranice; pre nego što stupite u seksualne odnose; kada stupite u seksualne odnose; obavezno bar jednom do 21. godine života ne vezano da li ste imale seksualne odnose ili ne.

Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

ukoliko se ginekološki pregled obavlja nakon dobijanja menstruacije, na ginekološki pregled trebate otići između 8-12 dana menstrualnog ciklusa; dan ili dva pre nego što odete kod ginekologa nemojte koristiti vaginalete, kreme, gelove za intimnu negu, jake sapune, jer oni mogu da utiču na rezultate briseva i PAPA testa i prikriju realno stanje. Za intimnu negu koristite samo mlaku vodu ili blagu kupku; ukoliko ste u mogućnosti možete obući suknju kako bi vama bilo prijatnije; 24h pre ginekološkog pregleda nemojte imati seksualni odnos; ukoliko imate pitanja za vašeg ginekologa pripremite ih kod kuće, jer se često dešava da devojke ili žene kada dođu na ginekološki pregled zaborave da pitaju sve što su želele; kada je reč o depilaciji, ginekologu nije važno da li ćete na pregled doći izdepilirane ili ne.

Kako izgleda prvi ginekološki pregled?

Ginekološki pregled se sastoji iz anamneze i inspekcije.
Prvi deo ginekološkog pregleda – anamneza Pod anamnezom se podrazumeva davanje informacija o godinama, prvom menstrualnom ciklusu, datumu poslednje menstruacije, seksualnom odnosu, korišćenju kontraceptivnih sredstava, alergiji na lekove, ginekološkim problemima kao i o razlogu posete ginekologu.
Drugi deo ginekološkog pregleda – inspekcija Nakon razgovora, započinje se pregled na ginekološkom stolu u ležećem položaju. Inspekcija (pregled gledanjem) se deli na pregled spoljnih genitalija i vaginalni pregled. Inspekcija – pregled spoljnih genitalija Pregled spoljnih genitalija se obavlja prvi. On se sastoji iz pregleda spoljašnjeg otvora vagine, malih i velikih usana i klitorisa. Ovim pregledom se proverava da li postoje iritacije, crvenilo, ciste, sekret ili neke druge neobične promene. Inspekcija – vaginalni pregled Vaginalni pregled se obavlja na dva načina. Prvi način je pregled kolposkopom. Drugi način je bimanuelni pregled.

Šta je kolposkopija?

Kolposkopija predstavlja specijalni pregled vagine i grlića materice pod kolposkopom. Uz pomoć ovog aparata se pod velikim uvećanjem može mnogo jasnije analizirati površina grlića materice kao i zidovi vagine. Sposobnost uveličavanja aparata od 10 do 60 puta omogućava otkrivanje promena koje se ne mogu uočiti golim okom. Pregled traje do deset minuta. Važno je da budete opuštene tokom pregleda jer će u suprotnom mišići male karlice biti napeti i zbog toga će pregled biti otežan i bolan. Kolposkopija treba da se obavlja jednom godišnje. Tada se uzima i bris sa grlića materice i iz vagine koji se testira na prisustvo uzročnika polno-prenosivih bolesti kao i PAPA test. Analizom brisa određuje se i grupa vaginalnog sekreta.

Koji je cilj kolposkopije?

Ukoliko se kolposkopija radi redovno (jednom godišnje) moguće je veoma rano otkriti promene na površini grlića materice, koje ukoliko se ne leče na vreme mogu da prerastu u karcinom grlića materice. Takođe se može prepoznati već postojeći karcinom grlića materice u ranim ili kasnim fazama.

Šta je PAPA test?

Papanikolau (PAPA) test ukazuje na promene grlića materice i na premaligne promene. PAPA test je veoma važan za svaku ženu, a posebno za one koje su u reproduktivnom periodu. Test se radi tako što se uzima bris sa površine grlića materice. Prvi PAPA test treba uraditi najkasnije u roku od 2 do 3 godine od prvog seksualnog odnosa, a kasnije jednom godišnje u sklopu redovnog ginekološkog pregleda. Tada se radi i bimanuelni pregled.
Kako se obavlja bimanuelni ginekološki pregled?
Bimanuelni pregled se obavlja tako što ginekolog uz pomoć kažiprsta i srednjeg prsta u unutrašnjosti vagine opipava položaj, veličinu i bolnu osetljivost organa u maloj karlici: jajnika, jajovoda, materice, vagine.

Kako izgleda ultrazvučni pregled kod ginekologa?

Za obavljanje ultrazvučnog pregleda se koristi ultrazvučna sonda. Za potrebe ovog pregleda je potrebno da vam bešika bude prazna. Ultrazvučna sonda se prvo zaštiti kondomom a zatim se polako stavlja u vaginu. Ovaj postupak ne boli. Tada se detaljno pregledava materica, jajnici i područje male karlice. Ovaj pregled traje između 5 i 10 minuta.

Kako se obavlja pregled kod devica/virgo?

Kod devica se ne može uraditi ultrazvučni pregled vaginalno, već se mora uraditi preko stomaka ili rektalno. Ukoliko se pregled radi preko stomaka, potrebno je da bešika bude puna. Jedan sat pre pregleda možete popiti 1 l tečnosti. Takođe se obavlja i spoljni vaginalni pregled i posmatra se himenalni otvor. Najbolji način da se uraditi ginekološki pregled kod devica je da se uradi rektalno, jer se na ovaj način jajnici kao i materica mogu bolje videti.

Koliko često treba iči na ginekološki pregled?
Žene u reproduktivnom periodu treba jednom godišnje da obave kompletan ginekološki pregled koji podrazumeva: kolposkopiju; PAPA test; bris vaginalnog sekreta; ultrazvučni pregled. Ovaj redovni ginekološki pregled je obavezan da se uradi jednom godišnje kako bi se pravovremeno otkrila eventualna oboljenja kao što su rak materice i jajnika, ali i druge infektivno polno-prenosive bolesti. Naravno ukoliko osećate potrebu za češćim pregledima treba da posetite svog ginekologa.

U kojim situacijama se treba obratiti ginekologu?
Kod ginekologa možete otići kada god osetite potrebu za tim. Takođe poseta ginekologu je obavezna ukoliko imate: peckanja i svrab; bolove; pojačan sekret; neredovan menstrualni ciklus; obilna i bolna menstrualna krvarenja; trudni ste ili želite da zatrudnite; krvarenje u menopauzi; nemogućnost začeća ili druge neobične promene.