Porođaj – moje iskustvo

Dolazak bebe na svet predstavlja najradosniji trenutak u životu svake žene, iako su nekada žene veoma uplašene od porođaja. Ali je to na neki način i opravdano. Porođaj je oduvek bio ženska tema. Žene su međusobno razmenjivale svoja iskustva bilo da su teška ili laka pa je vrlo moguće da se strah na taj način i rodio kod drugih devojaka. Ali to ne treba da bude slučaj. Ovo iskustvo je jako individualno. Svaka žena ima drugačiji prag bola i svaka žena doživi porođaj na drugačiji način. Važno je da budete pozitivne, vesele i da se radujete ovom događaju i sve će biti u redu. Delimo sa vama porođajno iskustvo naše pacijentkinje Ivane koja se opredelila za porođaj prirodnim putem.

Ivana kakvo je tvoje iskustvo sa porođajem? Koji su bili tvoji prvi simptomi porođaja?

Ja sam oduvek želela da postanem majka. Za mene je majčinstvo nešto najlepše na svetu. Mislim da svaka žena treba to da doživi i prođe kroz trudnoću i porođaj. Moje porođajno iskustvo je bilo veoma pozitivno. Probila sam termin 5 dana. Veče pre nego što sam se porodila jako puno sam šetala sa svojim suprugom. Tokom šetnje sam osetila da mi je kretanje bilo otežano, i stomak mi je bio baš težak. Kada smo došli kući krenule su kontrakcije. Na svakih 5 minuta po 60 sekundi. Bol je bio kao najveći menstrualni. Znala sam da ću se uskoro poroditi. Krenula sam polako da se pripremam. Istuširala sam se i spakovala sve stvari. Nakon šest sati od kako su krenule kontrakcije mi je pukao vodenjak. Kad se to desilo krenuli smo u porodilište.

Da li si išla u školu za trudnice?

Pohađala sam onlajn školu za trudnice i veoma sam zadovoljna. Naučili su nas svemu što treba da znamo kako bismo bile potpuno spremne za porođaj i život sa bebom. Ja sam uvek kao prava štreberka sve beležila i učila kako bih bila potpuno spremna za porođaj. U školi za trudnice smo naučile: kako da pratimo kontrakcije; na koji znak da krenemo u porodilište; šta da spakujemo u torbu za porodilište; tehnike disanja kako da lakše savladamo bol; vežbe pravilnog napinjanja tokom porođaja; kako da dojimo, itd. Šta si ponela sa sobom u porodilište? Najbitnije stvari koje treba sa sobom da ponesete na porođaj u porodilište su: zdravstvena knjižica; lična karta; krva grupa i najsvežija krvna slika; uput za porodilište; mrežasti ulošci; mrežaste gaće; spavaćica; papuče (jedne za tuširanje jedne za sobu); peškiri; pribor za ličnu higijenu; povidon jod pena za pranje rane; oktanisept; higijenski podmetači za wc šolju; podmetači za krevet.

Kako je izgledala tvoja priprema za porođaj?

Ja sam pre trudnoće često imala probleme sa vaginalnim infekcijama. Čak sam i na početku trudnoće imala problem sa gljivičnom infekcijom. Nakon te infekcije sam preduzela sve mere kako bih održala trudnoću zdravom. U poslednja tri meseca moje trudnoće su krenule ozbiljnije pripreme. Nisam smela sebi da dozvolim da u ovom periodu ponovo dobijem vaginalnu infekciju i da rizikujem da je prenesem na moju bebu. Zato sam u dogovoru sa mojim ginekologom 3 meseca pre porođaja redovno krenula da pijem vaginalni probiotik FemmaBiotic kako bih se pripremila za porođaj. FemmaBiotic je vaginalni probiotik koji jača imunitet, održava vaginalnu floru zdravom i onemogućava bakterijama da se pojave i razvijaju. Što je najvažnije namenjen je i prilagođen upravo trudnicama, i potpuno je bezbedan za konzumiranje u trudnoći. Do porođaja, a i nakon njega nisam imala problema sa vaginalnim infekcijama, sve je prošlo kako treba.

Kako je izgledao tvoj porođaj?

Kada smo stigli u porodilište i prošli prijemno odeljenje, otišla sam da se presvučem i vratim sve svoje stvari koje sam sa sobom imala svom suprugu jer to nisam mogla da zadržim. Mogla sam da unesem samo torbu u koju sam spakovala sve ostalo što mi je potrebno. Nakon toga sam otišla u sobu za klistir. Klistiranje nije bilo bolno, samo sam nakog toga malo šetala kako bi klistiranje bilo efikasnije, zatim sam otišla u toalet pa pod tuš. Nakon toga sam otišla u porođajni boks. Priključili su me na indukciju kako bih se brže otvorila. Otvaranje i ceo period u boks sobi me je više boleo nego sam porođaj dok je beba izazila. Ali to je normalno jer kontrakcije indukcijom bole mnogo više nego obične prirodne kontakcije. Jako me je bolelo, ali sam uspela da skupim nekako snagu. Nakon nekog vremena su me prebacili u porođajnu salu. Porođaj je brzo prošao. Samo sam dva puta gurnula i beba je izašla. Čim beba izađe vi ste odmah kao nove, ne boli vas ništa. Tada je usledio najlepši i najsrećniji trenutak u mom životu – ugledala sam svoju bebicu. Kada su mi stavili bebu bila sam preplavljena srećom i ljubavlju. Ubrzo nakon toga su mene i bebicu prebacili u sobu.

Kako je izgledao oporavak nakon porođaja?

Iz porodilišta sam izašla nakon dva dana. Nisam imala nikakvih komplikacija i bolova. Sve je jako brzo prošlo. Nakon porođaja sam se odmarala, bila oprezna i izbegavala nagle i česte pokrete kao i fizičke aktivnosti 6 nedelja. Trebalo mi je vremena da se svi organi vrate na svoje mesto i dobiju prvobitni oblik. Sada bih mogla sve ponovo ispočetka. Kako do zdrave i bezbrižne trudnoće uz FemmaBiotic pročitajte ovde.