Moje iskustvo sa FemmaBioticom: Kako prepoznati i izlečiti vaginalnu infekciju

Žene u reproduktivnom periodu su dosta sklonije pojavama vaginalnih infekcija zbog aktivnog seksualnog života kao i redovne menstruacije. U toku menstrualnog ciklusa zbog hormonskih promena, dolazi i do poremećaja pH vaginalne flore, što posledično dovodi do nastanka infekcije nakon ciklusa. Mnoge žene nakon ciklusa obavezno dobiju vaginalnu infekciju, a čak 40% njih ima problem sa ponovljenim vaginalnim infekcijama.
Delimo sa vama iskustvo sa FemmaBioticom naše pacijentkinje Jelene, koja je u dogovoru sa svojim ginekologom odlučila da ga konzumira kako bi sprečila upornu bakterijsku vaginozu koja joj se vraćala svakog meseca nakon menstruacije.

Jelena kakvo je tvoje iskustvo sa vaginalnim infekcijama?

Prvi put sam se susrela sa vaginalnom infekcijom sa svojih 25 godina. Nisam ni znala da imam vaginalnu infekciju. U toku seksualnog odnosa sam osetila intenzivan bol i krenula da istražujem na internetu o čemu se radi. Na osnovu informacija koje sam prikupila počela sam da sumnjam da se radi o vaginalnoj infekciji. Sekret mi jeste promenio miris i strukturu, ali sam mislila da je to normalno zbog stresnog perioda kroz koji sam prošla. Mislila sam da će trajati par dana i da će prestati, ali se to nije desilo. Nakon nekoliko dana sam dobila menstruaciju. Mislila sam da će se stanje nakon menstruacije popraviti, ali nije. Samo se pogoršalo. Veš mi je konstantno bio neuredan i mirisao je na riblju pijacu.

Koje korake si preduzela kako bi sprečila vaginalnu infekciju?

Odlučila sam da odem kod ginekologa. Tako je najsigurnije. Pozitivan bris je potvrdio moja nagađanja i dijagnostikovali smo bakterijsku vaginozu. Ginekolog mi je preporučio antibiotike koje sam vaginalno koristila sedam dana. Nakon sedam dana moje stanje se znatno popravilo. Bol i miris su nestali, a veš mi je ponovo bio uredan, ali samo do pojave sledeće menstruacije!

Da li se vaginalna infekcija vratila nakon naredne menstruacije?

Jeste. Nakon naredne menstruacije je moj veš ponovo počeo da izgleda kao i pre. Bio je stalno musav i ponovo je užasno mirisao. Miris je toliko bio neprijatan da sam ga stalno osećala i mislila da svi oko mene osećaju. Nisam znala zašto se infekcija ponovo vratila. Kada sam ponovo otišla kod ginekologa opet mi je preporučio antibiotike. U narednom periodu situacija se ponavljala svakog meseca nakon menstruacije. Nisam znala šta više da radim. Nisam bila spremna da pričam o ovom problemu sa svojom majkom i prijateljicama jer me je bilo sramota i mislila sam da se samo meni to dešava.

Kako si se izborila sa bakterijskom vaginozom?

Nakon upornih vraćanja bakterijske vaginoze odlučila sam da se posavetujem sa drugaricom. Ona mi je rekla da je i ona prošla kroz to i da joj je njen ginekolog pomogao. Odlučila sam da odem kod njenog ginekologa i pokušam da rešim problem. Nisam mogla više da izdržim. Kada vam se takve stvari dešavaju ne možete da budete uspešni ni na drugim poljima života. Sve vam se oko toga vrti. Sve biste dali da infekcija nestane. Njen ginekolog mi je objasnio uzroke moje bakterijske vaginoze. Ženske genitalije su jako nežne i osetljive i vrlo malo nam treba da zadobijemo neku vaginalnu infekciju. Moramo da pazimo koji veš nosimo, koje uloške i gelove koristimo. Ali ono što je najvažnije i što mi je najviše značilo je što mi je preporučio konzumaciju vaginalnog probiotika – FemmaBiotica. Objasnio mi je da antibiotici mogu da pomognu, ali da oni uništavaju i dobre bakterije zajedno sa lošim. Zato je konzumacija vaginalnog probiotika obavezna uz antibiotike kako bi se nadomestile dobre bakterije koje su nestale zajedno sa lošim bakterijama nakon terapije antibioticima.


Kakvo je tvoje iskustvo sa FemmaBioticom u borbi protiv vaginalne infekcije?

FemmaBiotic sam pila 3 meseca svakoga dana po jednu kapsulu. Bakterijska vaginoza je nestala. Sada sa početkom mentruacije i par dana nakon ciklusa obavezno svakoga meseca preventivno pijem FemmaBiotic kako bih održala vaginalnu floru zdravom i kako bih sprečila ponovnu pojavu vaginalne infekcije.
Koje su ti dodatne navike pomogle da se izboriš sa vaginalnim infekcijama?
Pored redovne konzumacije FemmaBiotica počela sam da nosim samo pamučni veš. On omogućava mom telu da diše. Takođe redovno beležim i pratim menstrualni ciklus i znam kako i u kojoj nedelji moj sekret treba da izgleda. Moramo da budemo oprezne i da pratimo svoje telo. Samo tako ćemo znati kada i kako da reagujemo. Takođe sam promenila i gel za intimnu negu. Devojke često pribegavaju parfemskim mirisima misleći da im neće naškoditi, a veoma često i sami gelovi mogu izazvati infekcije ukoliko su prejaki i parfimisani.