Kontracepcija – sve što treba da znate

Šta je kontracepcija?

Sve metode i postupci kojima se sprečava neželjena trudnoća se nazivaju kontracepcija. Kontracepcija je jako važna tema za sve žene koje upražnjavaju seksualne odnose. Svaka žena treba da se zaštiti od neželjene trudnoće. Postoji nekoliko kontraceptivnih metoda koje mogu da vas zaštite od neželjene trudnoće. Nije svaki metod prilagođen svakoj ženi, na vama je da odaberete onaj metod koji vama najviše odgovara. Takođe, efikasnost nekih metoda zavisi i od toga da li se pravilno koriste. Kako biste se bolje upoznale sa svim metodama kontracepcije na pravi način, kao i mogućim nuspojavama, delimo sa vama najčešće metode kontacepcije koje se koriste.

Koje su najčešće metode kontracepcije?

Prirodne metode kontracepcije: kalendarska metoda, ispitivanje cervikalne sluzi, merenje bazalne temperature tela, prekidanje odnosa;
Lokalne metode kontracepcije: prezervativ (kondom) i lokalna spermacidna sredstva;
Barijarne metode kontracepcije: cervikalna kapa i dijafragma; Hormonske metode kontracepcije: kontraceptivne pilule, flasteri i vaginalni prsten; Hitna (postkoitalna) metoda kontracepcije: pilula “za dan posle”; Intrauterina metoda kontracepcije: mehanička spirala (bakarna), hormonska spirala (progesteronska). Sterilizacija.

Koje su prirodne metode kontracepcije?

Kalendarska metoda kontracepcije
Žena može da zatrudni jedino za vreme plodnih dana (pet dana pre i za vreme ovulacije). Kalendarska metoda kontracepcije podrazumeva praćenje plodnih i neplodnih dana kako bi se sprečila neželjena trudnoća. Kako biste mogli da primenite kalendarsku metodu kontracepcije važno je da znate koliko tačno dana traje vaš menstrualni ciklus. U proseku menstrualni ciklus treba da traje 28 dana. Ovulacija se dešava na polovini menstrualnog ciklusa, što znači da ukoliko vaš menstrualni ciklus traje 28 dana, ovulacija će se desiti 14 dana pre početka naredne menstruacije. Ukoliko imate redovne menstruacije i tačno znate kada će se vaša naredna menstruacija desiti, ova kalendarska metoda kontracepcije može da vam pomogne. Ali ukoliko su vaše menstruacije neredovne i svakoga meseca se javljaju u različito vreme, ova kalendarska metoda kontracepcije je za vas nepouzdana.

Ispitivanje cervikalne sluzi
Cervikalna sluz se proizvodi oko grlića materice i njena uloga je da štiti, hrani i pomogne spermatozoidima da dođu u matericu. Cervikalna sluz se u toku menstrualnog ciklusa menja. U toku plodnih dana ona ima veoma specifičan izgled i lako možete da prepoznate kada će ovulacija nastupiti. U ovom periodu cervikalna sluz je prozirne boje, klizava je, elastična i dosta podseća na belance.

Kako se meri bazalna temperatura?

Smatra se da je proces ovulacije prošao onda kada vam naglo poraste temperatura tela. Povišena temperatura tela ostaje sve do pojave nove menstruacije. Ukoliko ste ostali trudni, vaša bazalna temperatura će i dalje biti povišena, a menstruacija će izostati tog meseca. Bazalna temperatura se meri ujutru pre ustajanja iz kreveta. Preporučuje se da se ova metoda merenja temperature ponavlja nekoliko meseci kako biste upoznali svoje telo i normalnu telesnu temperaturu.
Prirodna kontraceptivna metoda prekidanjem odnosa
Ova metoda se vrlo često koristi. Predstavlja prekidanje odnosa pre ejakulacije. Ova metoda takođe spada u nesigurne metode, jer nekada može doći i do izbacivanja manje količine spermatozoida pre same ejakulacije.

Šta je lokalna kontracepcija?

U lokalna kontraceptivna sredstva ubrajamo kondom kao i spermicidna sredstva.

Kondomi
Kondom može biti muški i ženski. Najčešće se koristi muški kondom. Pouzdanost je oko 98%. Ženski kondom je sličan muškom kondomu. On se neposredno pre odnosa ubaci u vaginu. Procenat zaštite je 95%. Kondomi se proizvode u različitim veličinama, mirisima i bojama. Da bi njegova pouzdanost bila tačna mora se primenjivati u toku svakog i tokom čitavog seksualnog odnosa. Takođe nakon svakog seksualnog odnosa obavezno proverite da li je kondom ceo, jer je moguće da se kondom pocepa u toku seksualnog odnosa. Zato je važno da ga ne koristite sa uljanim rastvorima. Možete ga koristiti isključivo sa sredstvima za vlaženje vagine koji su na bazi vode. Kondom je jedan od najefikasnijih kontraceptivnih metoda. On vas takođe štiti i od polno prenosivih bolesti.

Spermicidna sredstva
Primenom lokalnih kontraceptivnih sredstava se uglavnom uništavaju spermatozoidi pre ulaska u matericu. Većina njih imaju i antiseptičko delovanje i sprećavaju razvoj vaginalne infekcije.

Šta je barijerna kontraceptivna metoda?

U barijerne kontraceptivne metode ubrajamo cervikalnu kapu i dijafragmu. Obe metode koristi žena na veoma sličan način. Razlika je u tome što cervikalna kapa može ostati i nekoliko dana u vagini nakon seksualnog odnosa, dok dijafragma najduže može ostati 2-8 sati. Veoma su sličnog oblika, podsećaju na šeširić. Morate je postaviti u vaginu najkasnije 6 sati pre seksualnog odnosa. Takođe je možete upotrebljavati uz dodatak spermicida. Dijafragma prekriva grlić materice i sprečava prodor spermatozoida. Cervikalna kapa je manja od dijafragme i prekriva samo grlić materice. Rok trajanja dijafragme može biti i do dve godine.

Šta je hormonska kontracepcija?

Pod hormonskom kontracepcijom podrazumevamo konzumiranje kontraceptivnih pilula, kao i korišćenje vaginalnog prstena i flastera. Konzumiranje kontraceptivnih pilula je jako česta kontraceptivna metoda koja se koristi. Kontraceptivne pilule rade po sistemu oslobađanja hormona u organizmu koji sprečavaju ovulaciju. Procenat pouzdanosti ovih tableta je jako veliki čak 99%. Kontraceptivne pilule se moraju uzimati redovno (svakog dana) i uvek u isto vreme.

Kako se konzumiraju kontraceptivne pilule?

Postoje različite vrste kontraceptivnih pilula. Svaka vrsta ima svoj način upotrebe koji morate da poštujete. Većina kontraceptivnih pilula se uzima oralno 1 tableta svakog dana 21 dan (3 nedelje) za redom, od prvog dana menstrualnog ciklusa. Nakon toga sledi menstrualno krvarenje i tada ne treba da konzumirate tablete. U periodu menstrualnog krvarenja treba da pauzirate sa tabletama 7 dana. Nakon pauze krećete da pijete novu kutiju i tako narednih 21 dan. Oralna kontracepcija vam može pomoći i oko drugih zdravstvenih poteškoća: odlaganje menstrualnog ciklusa, regulacije menstrualnog ciklusa, u tretmanu problematične kože,.. Kontraceptivne pilule su bezbedne za upotrebu. Posavetujte se sa vašim ginekologom koje pilule treba da koristite. Ukoliko primetite na početku korišćenja tačkasno krvarenje u sredini vašeg menstrualnog ciklusa, nemojte brinuti jer je to normalna pojava. Kontraceptivne pilule možete koristiti u bilo kom periodu vašeg života od 16. godine do menopauze.

Šta su i kako se koriste kontraceptivni flasteri?

Flaster je metod hormonske kontracepcije koji se lepi na kožu. Flaster otpušta hormone kroz kožu. Ovi hormoni sprečavaju oplodnju jajne ćelije. Terapija ovim flasterima traje 21 dan. Jedan flaster treba da zamenite na svakih sedam dana. Posle 3 nedelje započinje menstrualno krvarenje i tada prestajete sa terapijom. Nakon menstrualnog krvarenja, možete nastaviti sa terapijom. Efikasnost kontraceptivnog flastera je preko 99%.

Šta je i kako se koristi vaginalni prsten?

Vaginalni prsten se postavlja u vaginu. Takođe sadrži progestagen i estrogen koji sprečavaju oplodnju jajne ćelije. Terapija vaginalnim prstenom traje 21 dan. Nakon toga se očekuje menstrualno krvarenje. Nakon menstrualnog krvarenja možete da nastavite sa terapijom vaginalnim prstenom. Delotvornost vaginalnog prstena je oko 99%.

Da li kontraceptivi utiču na zdravlje?

Upotreba kontraceptiva (hormonske terapije) dovodi do narušavanja vaginalne flore koja je kao takva pogodno tle za razvoj vaginalne infekcije. U toku primene kontraceptivnih sredstava treba konzumirati i vaginalni probiotik koji će sprečiti pojavu vaginalnih infekcija. Primenom FemmaBiotica nadoknađujete broj „dobrih” bakterija, uspostavljate normalnu vaginalnu floru i sprečavate nastanak vaginalnih infekcija.

Šta je hitna (postkoitalna) kontracepcija?

Postkoitalna ili hitna kontracepcija je kontracepcija koja se primjenjuje u okviru 72h nakon nezaštićenog polnog odnosa. “Pilula za dan posle” se koristi usled izostanka redovne kontracepcije ili ukoliko je došlo do pucanja kondoma. Pilulu za dan posle treba da popijete u prva 72h nakon nezaštićenog seksualnog odnosa. Ova pilula sprečava ovulaciju i onemogućuje usađivanje jajne ćelije u matericu. Ukoliko popijete ovu pilulu nakon nezaštićenog odnosa velika je verovatnoća da nećete ostati u drugom stanju. Ona ne treba redovno da se koristi, već samo u ekstremnim situacijama. Svakako je bolje da popijete ovu pilulu nego da prekidate trudnoću. Ova pilula se može koristiti jednom godišnje. Ukoliko se uzima češće dovodi do poremećaja menstrualnog ciklusa. Ukoliko vam totalno izostane menstruacija obavezno se javite vašem ginekologu.

Šta je intrauterina kontracepcija?

Intrauterina kontracepcija predstavlja vid kontracepcije gde se u matericu postavlja spirala. Postoji nekoliko vrsta spirala. Kod nas na tržištu se mogu pronaći mehanička (bakarna) i hormonska spirala. Spiralu postavlja i uklanja ginekolog, a idelano je da se stavi drugog ili trećeg dana menstruacionog ciklusa. Postavljanje traje svega nekoliko minuta i bezbolno je, a jedino se oseti mala neprijatnost pri samom stavljanju. Spirala je jednostavna za upotrebu. Prednost ove metode kontracepcije je da jednom kada postavite spiralu ne morate više da razmišljate o kontracepciji, a lako se i uklanja. Hormonska spirala otpušta malu količinu hormona u materičnu sluzokožu i na taj način onemogućava oplodnju jajne ćelije. Hormoni deluju lokalno i ne apsorbuju se u organizmu. Ova spirala je idealna za žene koje imaju obilno menstrualno krvarenje, jer dovodi do smanjenja krvarenja. Bakarna spirala deluje takođe lokalno, otpuštanjem jona bakra, ali menstrualna krvarenja mogu postati obilnija nego što su bila do insercije spirale. Pre nego što se spirala aplikuje potrebno je uraditi ginekološki pregled.

Kako se radi sterilizacija kod žena i muškaraca?

Sterilizacija predstavlja operaciju koja onemogućava začeće. Kod muškaraca se radi vazektomija, a kod žena podvezivanje jajovoda. Prednost je vrlo visoka efikasnost, a mana da je gotovo uvek ireverzibilna. Odluku o sterilizaciji treba vrlo dobro preispitati i pažljivo doneti, jer se vrlo često dešava da pacijenti nakon toga imaju psihičke poremećaje zbog gubitka fertilne sposobnosti.

One Response

  1. Повратни пинг: 3appearing

Comments are closed.